Annons:
Etikettamerikasläkt-artiklar
Läst 17598 ggr
AndersE
3/9/07, 8:59 PM

2. Utvandrarna

De första åren skedde resan ofta med fraktfartyg. Det var segelfartyg som reste direkt mellan Sverige och Amerika och resan kunde ta ett par, tre månader. Från mitten av 1800-talet kom ångbåten. Den förkortade restiden till ett par veckor, och man gjorde oftast resan i flera etapper.

Vem utvandrade till Amerika?

Utvandrarna tillhörde alla samhällsskikt. Motiven att resa varierade efter vilken tid man reste och också efter personliga förhållanden. I början lockade guldruschen i Kalifornien. Det fanns också en dröm om att kunna skaffa egen jord att odla. Senare handlade det ofta om att det var svårt att hitta arbete i Sverige.

Ett mycket vanligt sätt att komma till Amerika var att åka med en av Wilsonlinjens ångare från Göteborg till Hull. Efter en tågresa genom England till Liverpool kunde man fortsätta resan till New York. Överfarten var ofta mycket hård, och kan ha bidragit till att så få återvände till Sverige.

Hur hittar jag "egna" utvandrare?

Du hittar oftast utvandraren i husförhörslängderna t.ex via Genline. Det finns kanske ett årtal längst ut till höger i längden med en anteckning om att flytten gått till Amerika.

Emibas och Emigranten - CD-skivor

Ett enkelt sätt att söka utvandrarna är att köpa CD-skivan Emibas. Den innehåller emigranter från mer än 2300 församlingar - sammanlagt över en miljon poster.

Några år på nacken har en annan CD - Emigranten. Det är en dubel-CD med flera databaser;

  • Emihamn innehåller uppgifter om 1,4 miljoner emigranter till Nordamerika. Uppgifterna är hämtade från passagerarlistor.
  • Emibas omfattar 52.000 emigranter som var skrivna i Göteborg.
  • Emisjö omfattar 17.000 sjömän som rymt, avmönstrat eller dött utanför Europa.
  • Emipass är utdrag från passjournaler m.m. med 16.000 poster från åren 1783-1860.
  • Emisal är 242.000 resande med Svenska Amerikalinjen 1915-1950.
  • Emiwasa är 43.000 medlemmar i Wasa-orden of America.
  • SAKA är "beståndsuppgifter" och visar vilka 2.000 svensk-amerikanska kyrkoarkiv från 1842-1967 som finns mikrofilmade.
  • Fartyg innehåller tidtabeller och bilder på fartyg ur Wilsonlinjen.
  • Dessutom finns på Emigranten två filmer - en stumfilm "Emigranten" och en reklamfilm för SAL - Svenska AmerikaLinjen.

Exempel från min släktforskning i praktiken

Jag har berättat om hur jag nyligen kunde fotografera av ett porträtt av min farfars morfars far - riksdagsmannen Per Pålsson. 

Per Pålssons äldste (överlevande) son hette August Persson. Han var född 1837 i Rya, L-län. Som äldste son övertog han faderns gård. Han gifte sig, och fick fyra barn. Man kan ana att livet inte var så lätt. Han fick nämligen avyttra gården, men fick så småningom jobb som skogvaktare i Glimåkra. I slutet på 1880-talet hade man åtta barn. Redan 1880 hade Augusts yngre bror Wilhelm emigrerat. Han etablerade sig snabbt i Minneapolis och man kan tänka sig att han skrev uppmuntrande brev hem. Jag har uppgifter från gamla (1917) anteckningar som säger att hela Augusts familj - sånär som på ett av barnen - utvandrade. Men vad säger våra källor?

Husförhörslängden

Vi börjar med att titta i Glimåkras husförhörslängd på sidan 308.

Glimåkra Hfl 1883-1894 Glimåkra Hfl 1883-1894

Som vanligt ger oss husförhörslängden en fin översikt över familjen. Vi ser alla förnamn, tilltalsnamnet är understruket och vi hittar födelsedatum och -församling för samtliga i familjen. 

Här ser vi också hur äldsta döttrarna Emma och Anna flyttar till Kristianstad 1885. År 1890 flyttar även nästa dotter - Olga - till Kristianstad. År 1891 tas familjefadern August själv upp som "frånvarande". År 1893 går äldste sonen Filip till sjöss och samma år flyttar yngsta dottern Gunilla till Amerika - bara 12 år gammal. Kvar finns modern med tre barn.

Emibas

Nu tittar vi i CD:n Emibas;

Sökresultat i Emibas Sökresultat i Emibas

Här hittar vi Anna som utvandrad från Kristianstad 1886-07-14, Emma som utvandrad från Kristianstad 1892-11-25 och Gunilla som utvandrad från Glimåkra 1893-03-13.

Emigranten

Slutligen tittar vi i CD:n Emigranten;

Sökresultat i Emihamn Sökresultat i Emihamn

I databasen "Emihamn" hittar jag bara Olga som utvandrar via Malmö 1893-11-18.

Jag tittar i "Emisjö" för att hitta Filip, men utan framgång. Inte heller "Emiwasa" hjälper mig.

Som ni ser är de olika källorna inte samspelta. Tillsammans visar de att av en familj om totalt tio personer så emigrerade fem personer. Men mina gamla anteckningar säger att bara en - sonen Per - faktiskt stannade i Sverige där han dog ogift 1958.

Att man inte hittar sin släkting som utvandrad i husförhörslängden, eller i CD-skivorna behöver alltså inte utesluta att de ändå utvandrat.

Till del 3 - Invandrarna

Relaterade länkar

Av: AndersE

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('AndersE'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('AndersE', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-03-09
Annons:
svenne
3/9/07, 9:46 PM
#1

Ja, det är intressant det där. Lite gamla journalfilmer om Svenska Amerika linjen SAL här (och mycket annat gammalt kul. Börjar 1897 med ryckiga filmsnuttar och går fram till våra dagar.

Följ tidsaxeln och njut!
Missa inte  klassikern om hur man får färg-TV genom att dra en nylonstrumpa över TV-rutan!Skrattande

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
AndersE
3/9/07, 11:58 PM
#4

Jag skrev ju från början artikeln ovan för ett år sedan. Det är nyttigt att återvända. Nu hittar jag fler ur min familj när jag åter söker igenom "Emihamn".

Bl.a. hittar jag att August yngre broder som utvandrade redan 1880 verkar ha gjort ett besök i Sverige 1895. Kanske hälsar han på sin yngre bror i Malmö? Det är roligt med de här små ledtrådarna som dyker upp och långsamt bildar olika mönster.

Tänk om man kunde hitta någon av Augusts ättlingar, och visa upp det porträtt av Augusts far jag nyligen själv fick se!

AndersE
3/10/07, 4:04 PM
#5

För den som vill följa min "jakt" på denna familjs emigrantöde finns en sammanställning här.

swemah
3/10/07, 5:24 PM
#6

Anders

Intressant familj. Ser ut som modern reser under efternamnet Person medan sonen använder Rydmark. Vet du vilken av döttrarna som de reser till?

Annons:
AndersE
3/10/07, 6:05 PM
#7

#6 Kul du frågar… Jag sitter just och söker. Nej, inget säkert svar ännu.

Mannen - August - liksom flera av syskonen använder namnet Rydmark. Även hustrun kallas "Gustava J Rydmark" i Emihamn (vid utflytt), men alltså Gustafva Persson när hon kommer till Ellis Island.

Det enda av barnen jag sett ännu med namnet Rydmark är den minste, som följer med modern.

AndersE
3/10/07, 6:41 PM
#8

När jag tittade på samma familj för ett år sedan hade jag svårt att hitta dem.

Nu har jag däremot fått "kläm" på alla familjemedlemmarnas utvandring utom Gustaf Fredrik. Jag hitta visserligen en som utvandrar 1904, men det är högst osäkert om det är rätt.

swemah
3/10/07, 7:13 PM
#9

Anders

Det finns en Gustaf Fredrik Persson som kommer med Baltic den 23 december 1904 till New York. (På ancestry har han blivit indexerad som Gustaf Fredrika Marian Persson).

 Han är från Rinkaby och ska till Brooklyn, New York. Närmare bestämt sin syster Ebba Gerson(med stor osäkerhet på om det står det namnet) 463 Bear(?) Str  Brooklyn New York

Låter som en bra kandidat till din Gustaf

AndersE
3/10/07, 7:32 PM
#10

#9 Tack! Det låter kanon. Och betyder att min utflytt nog är riktig…

swemah
3/10/07, 7:38 PM
#11

Sen kanske det står Peson och inte Gerson!

AndersE
3/10/07, 7:44 PM
#12

#9 Jga hittade det. Visst bör det vara han, och nog kan det stå Ebba Person?

Upp till toppen
Annons: