Annons:
Etikettföremål-artiklar
Läst 20624 ggr
AndersE
2/3/07, 5:30 PM

Marinmålning - Troheten

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den här målningen är den andra av två marinmålningar som jag sett och tyckt om sedan jag var liten. Vilken historia kan den berätta?

  

Troheten - målad 1877

Den andra tavlan är något större. Även här visar unionsflaggan att den är målad innan 1905 och jag ser också att den heter Troheten.

Längst ner läser jag dessutom:

"Troheten från Engelholm Capt. H. V. Mattsson"

Tavlan har tillhört farfar, men jag vet inte var han fått den ifrån. Kanske var det bara trevligt med ytterligare en Engelholmsbåt som sällskap till Snäppan?

Troheten

För att få veta något om Troheten tittar jag först i Sveriges skeppslista på ddss.nu. Troheten är en skonert, byggd 1863 av ek och furu i Timmernabben, som ligger norr om Kalmar. Troheten hade en dräktighet om 42 ton och ett djupgående om 9 (troligen fot, dvs. knappt tre meter).

Troheten fanns kvar i Kalmartrakten till 1877. Samma år som tavlan målats har den fått ny ägare. Den nye ägaren var M. H. Flygare (samme ägare som Snäppan alltså!) och befälhavare varr H. V. Mathsson.

Kapten H. V. Mattsson

I folkräkningen för 1890 hittar jag Henrik Vilhelm Matsson. Han var född 1845 i Helsingör. År 1890 är han sjökapten och hemmansägare i Vejby utanför Ängelholm. Hans hustru Botilda Petronella var från socknen och de hade sex barn. Äldste sonen var sjöman.

Det år jag hittar Mattsson är han emellertid inte längre skeppare på Troheten. I skeppslistan ser jag att hon återvänt till ostkusten och 1883 finns hon i Bergkvara, söder om Kalmar. Jag kan inte heller se att Matsson finns med som kapten på något annat fartyg.

L.P. Sjöström

På målningen av Troheten framgår i nedre högra hörnet att hon är målad av L. P. Sjöström 1877.

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-02-05
Annons:
AndersE
2/5/07, 10:13 PM
#1

Eftersom tekniken är så lik utgår jag ifrån att även Snäppan är målad av Sjöström.

AndersE
2/5/07, 11:02 PM
#2

Jag hittar en av kapten Matssons döttrar, Hilda Elemina, som utvandrad 1897 från Vejby 11.

Roolaid
2/6/07, 12:41 AM
#3

I Vaxholm har vi en mycket snarlik tavla. Jag skall ta en bild av den nästa gång jag är i Sverige. Jag tror att den är av "Thetis" och i så fall kan jag ge en liten historia också.

Upp till toppen
Annons: