Annons:
Etikettlivsöden-artiklar
Läst 19364 ggr
AndersE
2007-02-03 17:43

L. P. Sjöström - marinmålare

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

L. P. Sjöström har kallats "havets allmogemålare" och han målade minst 1500 målningar av fartyg.

I nedersta högra hörnet av "Troheten" läser jag:

L. P. Sjöström

Lars Peter Sjöström föddes på Råå den 15 juli 1820. Fader var skepparen Påhl Nilsson Sjöström.

Sjömannen

Lars Peter var redan som helt liten intresserad av målning, men mötte inte mycket förståelse eller stöd för detta. Istället fick han tidigt följa med och segla i sundet med faderns skutor. Han var 16 år då han mönstrade på ett amerikanskt skepp i Helsingör och var sedan med på en världsomsegling. Därefter seglade han på Amerika och Australien innan han återvände till Sverige för att under 1845 och 1846 ta sina examina vid Malmö navigations-skola.

Åren i London

Utlandet lockade fortfarande och 1849 bosatte han sig i London. Där fick han arbete som riggare och galjonsbildhuggare. Han gifte sig med en engelsk kvinna, trots att han sedan tidigare var förlovad med en jämngammal flicka från Bårslöv.

Nygift återvände han så till Råå. Där uppskattades inte hans utländska hustru, som av någon anledning fick gå under namnet "australienskan". Det dröjde inte länge innan de återvände till London där äktenskapet upplöstes.

Familj

När Sjöström ännu en gång återvände till Råå gifte han om sig med den kvinna han tidigare varit trolovad med, Johanna Nilsson. Året var då 1856 och de fick snart fyra barn.

Hamnfogde och skeppsmålare i Malmö

År 1866 blev Sjöström vikarierande hamnkapten i Malmö, och två år senare blev han hamnfogde. Denna tjänst behöll han sedan till pensionen 1894. I Malmö etablerade sig nu Sjöström som marinmålare. De mest produktiva åren var mellan 1869 och 1891. Det är också under denna tid han målat Snäppan och Troheten. Han kunde då måla 80 målningar per år och man räknar med att han gjort närmare 2000 målningar. Han har kallats "havets allmogemålare".

Sjöströms målningar

Hans målningar har vissa kännetecken. Alla har styrbordssidan vänd mot åskådaren, och de seglar för babords halsar, dvs. de har stäven mot höger. Tackling och segelföring är korrekta, linjer och stag drogs med linjal, eller ritades efter mall. Denna exakthet och korrekthet uppskattades högt av de som ville ha en målning av sitt fartyg. Ofta finns ett fartyg vid horisonten som är helt lik huvudmotivet, liksom en udde med ett slott liknande Kronborgs slott utanför Helsingör.

Det sägs att Sjöströms arvode i början var 5 riksdaler för en målning. Idag är de högt eftertraktade och priserna kan lätt passera både 15.000:- och 20.000:-.

Lars Peter Sjöström dog två år efter sin pensionering, i Malmö 1896. På Råå museum finns landets största samling målningar utförda av L. P. Sjöström.

-------------------------------------------------------

Källor

  • Boken "Om gamla Råå" av Harry Perborn

Relaterade länkar

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2007-02-06
Annons:
AndersE
2007-02-06 13:36
#1

Med 2000 gjorda målningar torde det finnas många hem med en Sjöström, även om en hel del finns på museer.

Har ni några sjökaptener i släkten?

leja
2007-02-06 17:21
#2

Ja, min farfars farfar. Han var baserad i Stockholsskärgård. Hade som största båt Brigggen Joel, vilken sjönk, mycket dramatiskt. Men delar bärgades. Bl.a. vimpeln som sedan hissades varje Joel dag och firades med kaffe, långt in på 40-50 talet någonting(före min tid) och någon gång funderar jag på att kolla upp lite mer fakta och så. Men jag tror att det är en bok på gång skriven av någon utom släkten. Så kapten hette Johan Erik Jansson, han började som lotsläring och fick en båt av sin mor. Ja det var hon som lät bygga en båt när hon var änka. Dessutom byggde hon en andra båt som den yngre sonen fick. Den historien är intressant ocksså. Men där slutar jag idag.

Cool

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
2007-02-06 19:08
#3

leja, har du kollat i skeppslistorna på ddss.nu?

leja
2007-02-07 19:57
#4

Nej, men jag hittade briggen i en bok, lista på båtar och dess kaptener som jag såg i ett bibliotek. Boken var ifrån tiden, men när jag såg den tänkte jag inte på att skriva upp uppgifterna och nu var det många år sedan.

Fundersam

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
2007-02-07 20:27
#5

Joel byggdes 1870 på Djurshamn i Roslagen av furu. Redare och befälhavare J. E. Jansson

Finns med på ddss.nu!

leja
2007-02-10 17:00
#6

Kul. faktiskt så är Djurhamn på Djurö en av de första flottbaserna i Sverige. Slutade att användas på 1600 talet då man fann en ny farled in i Stockholm, innan dess gick nästan alla större båtar via Djurhamn.

Glad

Vad ska man ha som signatur tro?

Annons:
Upp till toppen
Annons: