Annons:
Etikettveckans-bild-artiklar
Läst 9959 ggr
chrissan
10/20/08, 4:25 PM

Veckans bild - v843

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Veckans bild visar en samling välklädda personer på en vacker sommaräng. Bakom skönheten finner vi dock djup tragik.

Rubäcks äng och kvinnorna

Bilden är tagen på en äng vid gården Rubäcks i byn Finnfara utanför Bollnäs någon gång 1917 eller 1918. Vi har lyckats identifiera några personer, men vilka är de andra?  Vi tror att de alla tillhör släkten. Bilden från ängen ser idyllisk ut, men bakom ligger mycket tragik.

Längst till höger står min mormor, Anna Elvira (Elvi) Olsson (f 1897) och hennes syskon från Finnfara nr 5, Utigårds. Systern Märta (f 1900) står bredvid henne. De två mindre barnen är tvillingarna Elsa och Albin, födda 1906. Kvinnan i svart till vänster om dem är deras mor, Anna Rubäck, gift Olsson. Hennes syster Johanna Rubäck, gift Nordin står bakom Elvi och Märta.

Kvinnan i mitten, med änkedok, är Albertina Rubäck, gift Andersson och flickorna är hennes döttrar Dagny (t.v.) och Jenny (f 1907). Det fanns 4 systrar Rubäck och tre pojkar så vi undrar om de andra kvinnorna också tillhör samma släkt.

Predikanten och bonden Anders Rubäck, hustrun Anna Ersdotter och deras sex barn.

Predikanten och bonden Anders Rubäck, hustrun Anna Ersdotter och deras sju barn, alla födda i Ore i Dalarna. Bilden är troligen tagen i mitten på 1890-talet. Dottern längst till vänster är Johanna, sedan följer Anna, Albertina och Selma. Anna väntar barn, antingen sin äldste son, Olof född 1895, eller dottern Anna Elvira född 1897.

Anna Rubäck var gift med Olof Olsson i Utigårds (f 1857), han dog 23 mars 1909. Ingen dödsorsak finns i SCB-utdraget, men enligt traditionen ska han ha dött av lunginflammation. Anna stod ensam med en stor gård och 6 barn, de yngsta, tvillingarna på bilden, var bara 3 år gamla. 1912 brann boningshuset, en gammal fin hälsingegård, ner till grunden. Hela familjen med gamla farfar fick bo i fäboden under några år. Kanske är alla sorger som drabbade familjen förklaringen till att hon åldrats så mycket mellan bilderna.

Anna Rubäck och Olof Olsson hade en dotter till, Sigrid (f 1892), som när bilden togs antingen är döende eller relativt nyligen har dött, 24 år gammal och nygift, i tuberkulos. Elvi är ändå ganska lycklig på bilden, hon har nog träffat sin fästman, men han kommer snart att dö i Spanska sjukan. Hon och fästmannens bästa vän tröstar varandra och det vill sig inte bättre än att hon är "tvungen" att gifta sig eftersom hon väntar min mamma som föds 1920. I den starkt religiösa miljön så var det inte en rolig situation för Elvi, hon fick säkert be många gånger om syndernas förlåtelse.

img001.jpg

Till vänster sitter Elvis förste fästman som dog i Spanska sjukan, jag har inte lyckats ta reda på vad han hette. Stående ses hans bäste vän, John Brundin, som blev min morfar.

Elvi kommer också att dö ung. 1925, strax efter födelsen av hennes andra dotter, vaknar hon av en blodstörtning. Hon skickas omedelbart till sanatorium där hon avlider 7 april 1926. Hennes sista brev hem talar om att hon tror hon straffas med sjukdom för att hon syndat. Min mamma kom hela livet ihåg hur hon vaknade av att hennes mormor Anna Rubäck grät och att sängen var full av blod. Sedan kom doktorn från staden och han hade bil, så det var spännande att se på.  Men sedan åkte hennes mamma iväg med bilen, hon fick aldrig säga adjö till barnen.

Också Albertina Rubäcks make, Erik Andersson, dog i tuberkulos, 40 år gammal år 1916, och lämnade sin hustru och de två små döttrarna. Albertina lär ha burit sitt änkedok länge, det var inte vanligt vid den här tiden.

Tuberkulosen skördade många unga liv, det var den vanligaste dödsorsaken bland unga på 1920-talet. 1926 dog över 5000 personer mellan 20 och 30 år i Sverige av tuberkulos. 1943 kom det första verksamma läkemedlet, PAS, upptäckt av en svensk, Jörgen Lehman. Det började användas mer allmänt 1947. BCG-vaccinet kom på 20-talet men allmän vaccinering infördes inte i Sverige förrän på 40-talet. En milstolpe i bekämpningen av tuberkulosen var också pasteurisering av mjölken som anses vara en viktigt källa till spridning.  Den vanligaste form av tuberkulos vi ser i kyrkböckerna är lungsoten, alltså lungtuberkulos. Men man kan alltså få tuberkulos även i andra delar av kroppen.

Tuberkulosen påverkade vårt samhälle avsevärt. Familjer splittrades och konsekvenserna av sjukdomen har haft efterverkningar ända in i våra dagar i många släkter.

Annons:
chrissan
10/21/08, 8:38 AM
#1

Det är problem med ingressen - tydligen en bugg i programmet.

zachs
10/21/08, 1:20 PM
#2

Tack,chrissan för veckans bilder. Tuberkulosen var en förfärlig sjukdom. Jag har en hel skokartong med brev från en brevväxling min far hade med en bekant som låg på sanatorie. Jag har inte orkat läsa alla. Men dom är ju dokumen från en dyster tid av Sveriges historia.

Upp till toppen
Annons: