Annons:
Etikettsläktforskning-artiklar
Läst 16040 ggr
AndersE
7/8/09, 6:54 PM

Smalfilm i HD-format

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur långt kan man nå i jakten på bra resultat för sina gamla smalfilmer?

Efter mitt första prov med att ta tillvara på gammal smalfilm och använda det för att göra nutidshistoria tillgänglig var jag redo att ta nästa steg.

De tre första artiklarna finns här:

  1. Lite smalfilmshistoria
  2. Om film som källa i forskningen
  3. Om ett smalfilmsprojekt

Nästa filmprojekt - syrran

Att scanna smalfilm är inte helt billigt. Mitt sätt att finansiera det har varit att erbjuda mig att fixa presenter mot att få hjälp med kostnaden. Eftersom min lillasyster fyllde 40 i år var mitt nästa projekt självklart. Det skulle bli en DVD med filmer från hennes första år med tidstypisk musik, stillbilder och en del annat. Så hade jag t.ex. tagit reda på en del händelser som utspelade sig just 1969.

Skanning i HD

Den här gången skedde skanningen hos Uppsala Bildteknik med hjälp av den alldeles nylevererade flashscanHD.

filmskanner flashscanHD

Den mest tydliga skillnaden är att man kan få filmen i formatet 1280x720 mot mer normala 720x576. Det är naturligtvis en avsevärd skillnad. Ett sätt att se det på är att en smalfilmsrulle på 15 m film ger i "standardkvalitet" en fil på ca 1 GB medan det i HD-kvalitet blir en fil på ca 4 GB.

Den nya skannern ger också en del andra förbättringar som man har nytta av även om man väljer att få filmerna levererade i "bara" standardkvalitet.

Hur bra kan en film bli?

Här är exempel på faktorer som påverkar:

  • Filmen - Det fanns olika fabrikat. Nästan all min smalfilm är filmad med Kodachrome-film. Det är en film som hållit färger och skärpa mycket bra genom åren. Dock fanns där en film som var av märket Gevaert. Den var suddig och färgerna hade övergått till något som nästan bara gick i röda toner. Jag blev därför mycket imponerad då jag fick tillbaka min film. Kent på Uppsala Bildteknik hade lyckats "återställa" filmen till ett fullt acceptabelt skick. Så ge inte upp hoppet även om filmen ser dålig ut då du tittar på den med vanlig projektor!
  • Kameran och objektivet - Min pappa använde en Paillard Bolex, en schweizisk kamera som nog var bland det bästa man kunde köpa på 50-talet. Med en sämre kamera eller sämre objektiv blir naturligtvis också resultatet sämre.
  • Fotografen - Oavsett hur bra kameran och filmen är så avgörs ju filmens kvalitet främst av fotografen. Om avståndet var felinställt blev filmen suddig. Var bländaren felinställd blev filmen för mörk eller ljus och "utfrätt". Och viktigast av allt är ju valet av tillfälle att filma, valet av motiv och att följa motivet på ett bra sätt. Helst ska ju filmen berätta något intressant. Här har jag haft tur. Pappa var med i en ambitiös filmklubb och det allra mesta är mycket välgjort.
  • Skanningen - Liksom när det gäller själva filmningen så beror resultatet här av såväl utrustningen som av den som utför skanningen. Jag har varit mycket nöjd med Uppsala Bildteknik. De använder den senaste tekniken och jag har intrycket av att "hantverket" är mycket väl utfört. Till det kommer att jag hela tiden fått svar på mina många frågor om allt möjligt. Liksom att jag hållits väl underrättad om tider för leverans och annat. Sådant är också viktigt. Dock kan ju naturligtvis ingen skanning göra en från början dålig film bra.

Är det värt att HD-skanna?

En filmruta på en dubbel-8 film är bara 4,8 mm x 3,5 mm. Egentligen är ju en smalfilm en serie av pyttesmå diabilder. Det säger sig själv att endast en mycket begränsad mängd information kan rymmas på den lilla ytan. Om man skannar dessa små filmrutor i HD-format får man alltså filmrutor i 1280x720 pixlar.  I tryckformat med 300 dpi ger det en bild på ca 10x6 cm. Eftersom förhållande bredd/höjd inte motsvaras blir det "sorgkanter" på sidorna och själva filmbilden blir 960x720 pixlar. Om alla faktorer jag räknat upp varit "positiva" så är det faktiskt en bild som går att använda. Dvs. man kan plocka ut användbara stillbilder! Jag har t.ex. hittat några motiv som jag inte tidigare haft men som jag nu kan plocka ut från mina filmer. Ett par exempel:

Älvsbun ca 1944

På bilden min morfars föräldrar, min styvmormor, hennes far m.fl.

Citroën buss 1964

Mamma, Pappa och jag framför vår husbuss 1964

För att ha full glädje av formatet då man gör film krävs att man kan titta på en HD-TV och med en särskild Blu-Ray-spelare, dvs filmen måste brännas på en BD-disc. Naturligtvis kan man också göra om filmen till standardformat då man bränner den och bränna den på vanlig DVD. Fast då kunde man ju egentligen lika gärna arbetat från standardformat från början. Detta tillsammans med det faktum att HD-filerna blir så stora (lite besvärliga att hantera för datorn) gör att man kan fundera en del på kring vilket format man önskar sina skannade filmer i.

Just nu är det för mig lite "överflödigt" att ha mina filmer i HD-format. Jag ser det som att jag gjort något jag kommer att få full glädje av om något år då tekniken gjort HD till något som känns som mer "standard" än vad det gör idag.

På Uppsala Bildtekniks hemsida finns nu intressanta jämförelsefilmer att titta på, bl.a. en med en fjäril som är nyfilmad med bra Super-8 och skannad i HD. Den visar något av vad som går att åstadkomma.

Filmprojektet då?

Jo, min film till syrran blev mycket uppskattad! Med bakgrundsmusik från tiden (mycket Beatles) blev det en nostalgitripp för hela familjen. Minnen väcktes till liv för oss som var med för 40 år sedan och syrrans barn tyckte det var jättekul att se mamma som baby. Det är kul att titta på gammal film! Så synd om den får ligga i gamla lådor och samla damm istället för att ges ett nytt liv och kunna glädja många.

Avslutningsvis en film med mycket tidsatmosfär. Den är nog filmad 1964. Jag var 4 år och med min familj på besök på Kastrups flygplats. Vi gick ut på den "åskådarläktare" som fanns och pappa filmade flygtrafik. Charmigt! Denna lilla filmstump om 2 minuter ger en fil som är på hela 500 MB i HD AVI-format. Det är max för uppladdning på Vimeo.

Annons:
AndersE
7/9/09, 12:43 AM
#1

Klicka gärna på "HD-knappen" i filmen!

AndersE
7/9/09, 1:03 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#2

Exempel på bilder jag "plockat" ur de HD-skannade filmerna. Min morfar:

AndersE
7/9/09, 1:04 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#3

Och min farfar som inte ville bli fotograferad och som dog när jag var sex år. Ett drygt år efter att han fastnade på film…

chrissan
7/9/09, 10:29 AM
#4

Det blir ju fantastisk kvalitet på stillbilderna!

AndersE
7/9/09, 12:20 PM
#5

#4 Ja, t.o.m. så bra att de kan duga att t.ex. ha med i en bok.

svenne
7/9/09, 12:49 PM
#6

Otroligt fina bilder!
Jag förstår att Du känner Dej helt nöjd..
Trevlig husbuss, Citroën förstås!Flört

Annons:
gurin
7/10/09, 12:29 PM
#7

Det här är mycket intressant. Jag vet att det ligger gamla filmer och skräpar som är intressanta för mig och min familj.

mvh/gurin

AndersE
7/10/09, 12:33 PM
#8

#7 Så är det nog för många!

AndersE
7/21/09, 2:18 AM
#9

Nu arbetar jag med nästa projekt. Nästan tre timmars smalfilm ska klippas ner till ca 30 minuter. Det ska bli en film om de första tio åren av mina föräldrars äktenskap och den ska vara klar 1 augusti då de firar sin 50-åriga bröllopsdag.

Väldigt roligt projekt, men det är svårt att välja och vraka. Och rätt mycket arbete återstår sedan med texter och ljud. Tur jag har semester…

leja
7/22/09, 12:35 PM
#10

Låter dock kul. Det måste bli en uppskattad present.

Vad ska man ha som signatur tro?

AndersE
7/22/09, 3:24 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

#10 Ja, det är roligt! Helt underbart med alla dessa minnen som "triggas". Saker man inte tänkt på på länge väcks till liv. Som en sådan detalj som att när jag var liten låg det alltid en liten tax av marsipan på födelsedagstårtan!

Niklas
7/29/09, 3:08 PM
#12

Bra artikel.

Jag tittade i deras prislista. Det såg inte alls så dyrt ut som jag hade väntat mig. Det är klart att om man har enorma mängder film blir det en hel del ändå.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

AndersE
7/29/09, 4:03 PM
#13

Tack!

Ja, jag har skannat dubbel-8 för ca 10 000. Men vi är många som delar på kostnaden och får ta del av resultatet så det blir ändå hanterbart.

Framförallt betyder det att filmen nu blir tillgänglig för alla. I åratal har vi tittat på lådan med filmrullar och sagt att vi borde samlas en kväll och ta fram duk och projektor och titta på dem. Det har aldrig blivit av.

Nu på lördag kommer vi att samlas 20 stycken för att se på "premiären" av en film som är på drygt en halvtimme. Den filmen är en sammanfattning av tio års smalfilmande. Samtidigt kommer gästerna att få det kompletta materialet med hem fördelat på 6 DVD.

Från åratals förhoppning kan man nu sätta sig framför TV:n när som helst och enkelt titta på precis den del man vill. Jättekul att det blivit gjort!

De filmer jag gjort nu är i DV-format. I framtiden kan jag göra om det till HDV och bränna på BluRay.

Annons:
Niklas
7/30/09, 12:12 AM
#14

Då hade ni ett gäng timmar filmer. Så mycket tror jag inte att vi har. Fast jag är inte säker.

När jobbet är gjort kommer filmerna förmodligen att finnas kvar i all evighet. Framtida konverteringar blir digitala och mycket enklare. 10000 är ganskamycket pengar, men om 20 år kommer dina barnbarn att tycka att det var ett fynd. Glad


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

chrissan
8/2/09, 11:19 PM
#15

Hur gick premiären?

AndersE
8/2/09, 11:45 PM
#16

#15 Bra!

Vi samlades hemma hos mig - tjugo personer bänkade framför TV:n. Lite tårar, en del skratt, spontana utrop. Jag har gjort en "sammanfattande" och efter det fick mamma och pappa sex DVD med allt material.

Därefter var vi på restaurang och åt en god middag tillsammans. Avslutade hemma hos mig, satt ute och snackade långt in på natten. En helkväll med "familjeprat". Roligt och trevligt! Alla syskon fick varsin uppsättning DVD.

AndersE
8/5/09, 10:57 AM
#17

Jag hittade denna som visar att det filmas med smalfilm än idag och att det kan bli bra!

http://www.vimeo.com/5400948

Tom
8/6/09, 2:38 AM
#18

Jättebra artikel!

Tom

AndersE
11/3/09, 12:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

Tänkte visa upp resultatet. Mina föräldrar fick alltså 6 DVD-skivor.

Omslag framsidor:

AndersE
11/3/09, 12:44 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

..och baksidor:

Annons:
Niklas
11/3/09, 4:01 PM
#21

Vad proffsigt det ser ut.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

AndersE
11/3/09, 4:53 PM
#22

#21 Tack!

AndersE
9/23/11, 9:28 PM
#23

Det finns alltså många firmor som för över gammal film till nya media. Det är svårt att välja. Dock tror jag att det är stor skillnad mellan olika företag.

Ett dåligt tecken tycker jag är om man på firmans hemsida inte kan utläsa något om vilken utrustning som används. Tyvärr tror jag ännu det finns företag som filmar av från en filmduk…

AndersE
9/24/11, 9:58 AM
#24

PÅ ett forum hittade jag denna kommentar:

"Men det är ju just tekniskt som det är svårt. Frammatning, bildstabilitet, snabbhet och kvalitet är inte något som du får ihop för 995:-.

Det är stor skillnad på att scanna stillbilder och att scanna film, du har ju hundratusentals bilder som ska scannas, alla med exakt rätt position (annars hoppar bilden) och exponering (annars flimrar bilden). 

Det finns folk som ger sig på att scanna smalfilm med flatbäddscanners med script och grejer som ska lägga bilderna i rätt ordning och croppa bilderna automatiskt. Men hur lång tid tar inte det, och hur länge håller en flatbäddscanner innan den nöts ut? Jag tror inte att någon har fortsatt med det mer än som ett roligt experiment.

Vill du ha en billig konsumentversion så finns den redan, tejpa upp ett A4 ark på väggen och filma av med en DV kamera."

---

Kommentaren skriven av Kent på Uppsala Bildteknik, men det är också den bild jag fått.

Vill man komma undan billigt så kan man använda pappersark och filma av själv. Det blir användbart och man uppnår alla fördelar med att flytta filmen till ett digitalt format.

Vill man ha bättre kvalitet måste man lägga betydligt mer pengar och då bör man också undersöka marknaden rätt noga. Priserna verkar skilja mindre än resultatet då man jämför olika firmor.

En riktig scanner är dyr så den firma som en gång investerat i tekniken lär frestas att fortsätta använda den även långt efter att ny teknik kommit. Jag har som sagt hört talas om att det finns firmor som ännu filmar av från en duk… DEt gör man nog lika bra hemma och mycket billigare.

Niklas
9/24/11, 11:18 AM
#25

Tack för informationen!


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

lkvist
12/17/12, 7:59 AM
#26

Hej!

Intressant och bra artikel och nu högaktuell för mig som fått två 8 mm filmer och en 16 mm film skickade till mig. Nu ska jag bara reda ut vilken firma som jag ska anförtro dessa filmer från början av 50-talet. Skrattande

/Linda

Niklas
12/17/12, 8:08 AM
#27

Vi lämnade in en bunt filmer från början av 1970-talet till Uppsala Bildteknik. Det blev mycket bra.


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
svenne
12/18/12, 7:18 PM
#28

Kan rekommendera 

Karlstad Film till video

AndersE
12/19/12, 7:21 AM
#29

#28 På vilka grunder då? Har du jämfört dem med någon annan?

Jag hittar inga uppgifter om vilken utrustning de använder.

svenne
12/19/12, 4:36 PM
#30

#29 På de grunderna att jag har sett färdigt resultat av deras arbete och  jag tyckte att det såg mycket bra ut, egen erfarenhet alltså, men det finns säkert firmor som är bättre.

Vilken utrustning de använder är väl ganska irrelevant när resultatet av jobbet är bra?

AndersE
12/20/12, 9:30 AM
#31

#30 Nja, jag tycker inte valet av utrustning är irrelevant. En modern utrustning av god klass är mycket dyrbar. Investerar man i det tror jag man berättar det. Använder man teknik eller utrustning med några år på nacken tror jag att man är mindre benägen att berätta.

Jag har bekanta som använt en utrustning (tror den kan köpas på Clas Ohlsson) där de spelar upp filmen och sedan filmar av detta. De har också tyckt att "det såg mycket bra ut" men jag skulle inte acceptera det resultatet. Jag har hört att det finns de som använde sådan teknik även för kommersiell överföring så sent som för några år sedan. Kanske finns det ännu?

Så val av utrustning spelar stor roll för resultatet. Skickligheten hos den som gör scanningen är också mycket betydelsefull. Om någon säger att "det ser bra ut" utan att t.ex. ha jämfört olika arbeten så är det kanske inte det som ska avgöra vad man väljer.

svenne
12/20/12, 9:10 PM
#32

#31 Jodå, det ligger väl någonting i vad du säger, det är klart att ju dyrare och exklusivare utrustning firman har, desto bättre blir självklart resultatet.

Jag har inte en aning om vad just Karlstad film till video har för utrustning, det har ingen plats i min kunskapsbank men eftersom resultatet av deras produkter är mitt tycke mycket bra och är fullt jämförbara med dina publicerade bilder från Uppsala Filmteknik så tyckte jag inte att det inte fanns någon anledning att ifrågasätta utrustningen de har. (Jag tror dock inte att deras utrustning är inköpt på Clas Ohlsson)

Men de facto , ju dyrare och exklusivare utrustning de gör jobbet med, desto bättre slutresultat blir det självklart.

svenake
12/20/12, 11:58 PM
#33

Själv har jag INTE använt någon firma  (än i alla fall)   men jag kan bekräfta att Uppsala bild-teknik  håller verkligt hög klass.  Jag VET att museer använder deras tjänster.   Tror att det var deras vätske-användning som fällde avgörandet.

Det är naturligtvis mycket möjligt att det finns andra som också håller mycket hög klass.

Själv är jag lite mer intresserad av att tillverka filmer med hjälp av  "flat-bed-scanning"   bara för att jag tycker det är kul  (och jag har kassar med dubbel-8-film)   Glad

Vill ni läsa om det så rekomenderar jag att söka efter  "CineToVidPro" på google.

Upp till toppen
Annons: