Annons:
Etikettveckans-bild-artiklar
Läst 10056 ggr
AndersE
10/5/09, 12:13 AM

Veckans bild - v941

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Dagens utflyktsnöjen var aktuella även för nästan 85 år sedan vilket veckans bild visar.

Zoologisk have

Det syns ganska snart vad bilden föreställer. Texten bakpå - "Zoologisk Have" - bekräftar att det är en familjeutflykt till Zoo i Köpenhamn.

En snabb kontroll på deras hemsida visar att Zoo i Köpenhamn grundades redan 1859. Med texten "Sommaren 1925" på kortets baksida var Zoo alltså vid besöket hela 66 år gammalt! Jag undrar om man kan hitta den exakta platsen för fotot genom att gå runt på Zoo idag?

Fotot avbildar en grupp om tre personer - en flicka och två pojkar i kortbyxor. Vi går lite närmre…

Zoo 1925

Jag tror mig kunna identifiera dem. I mitten står min farfars äldsta lillasyster Vivika Ellerstrand som var född i Ysby, Halland hösten 1902 och alltså är 22 på bilden. Till vänster står hennes yngre bror Stig som var född i Ängelholm, Skåne hösten 1912 och alltså är 12 på bilden. Till höger yngsta syskonet Inge som var född i Ängelholm våren 1917 och på bilden är 8 år gammal.

Det finns dock fler personer på bilden.

Gunnar och Gunilda

Den långe smale mannen i bakgrunden tror jag är min farfar Gunnar Ellerstrand. Sommaren 1925 var han 26 år gammal och förlovad. Han gifte sig med min farmor i mellandagarna samma år som bilden togs. Till höger om Gunnar och ännu en bit längre bak tycker jag mig känna igen min farfars mor Gunilda. Hon är här 53 år gammal. Hon tittar bort mot kameran och jag undrar vem hon ser bakom den. Är det maken Gotthard eller dottern Daga som inte är med på bilden?

Jag lyckas inte se några djur bakom de höga gallren. Det ser inte ut som om de har någon möjlighet att fly i alla fall. Jag undrar hur man upplevde sitt besök på Zoo. I dagens TV-värld kanske ett Zoo-besök inte är så spännande, men det tror jag det var 1925.

Sista bilden är en delförstoring på människorna i bakgrunden till vänster. De tittar nyfiket in i buren. Pojken till höger har också han kortbyxor och vad som ser ut som en sjömanskrage på blusen.

Zoo i Köpenhamn

Annons:
Andersdotter
10/5/09, 12:37 AM
#1

Underbara bilder, som väcker mina barndommsminne av en alltid stående tur just dit varje sommar, även om mina besök där inte började förrän på 50 talet.

Jag tror du kan hitta den exakta platsen än i dag, för visst är det väl apburarna? … gissar jag

AndersE
10/5/09, 1:07 AM
#2

#1 Jag har tänkt likadant. Att stängslet går så högt kan bero på just att det är klättrande apor där innanför.

chrissan
10/5/09, 8:12 AM
#3

Med vaga minnen från Köpenhamns Zoo på 50-talet undrar jag om inte nästan alla burar såg ut så. De gamla Zoo var ganska otrevliga överallt med små burar där djuren hölls instängda.

Richswe
10/5/09, 1:00 PM
#4

Tror nog som Chrissan att de flesta burar såg ut så på den tiden.

Den typ av zoo som vi ser idag, med stora inhängnader och naturliknande scenarier, är ett ganska modernt påfund.

En annan sak, på den uppförstorade bilden där man ser din farfars bror Stig, är han inte påfallande lik skådisen Haley Joel Osment?

Det sneda leendet. De lite utstående öronen. Kisande med ögonen.

Nåja…kanske bara jag som tycker det.

EvaMorfi
10/5/09, 1:01 PM
#5

Nostalgi. På 50-talet såg det likadant ut på Zoo som 1925. Jag tror faktiskt att det är vid rovdjursburarna som fotot är tagit. Gorillaburarna var inomhus bakom "babianberget".

Har ett läskigt minne därifrån. Min mor skulle vara lustig. Tog fram en liten spegel ur handväskan och stod framför goriallaburen (eller om det var schimpanser) och lät apan spegla sig. Plötsligt stack apan ut sin arm och snodde spegeln. Han tappade den och skar sig i handen. Mor rusade skräckslagen därifrån. En vakt kom och tog hand om apan och undrade vad det var för en "tossed" människa som gjort det.

Min moster och morbror och jag fann min mor sittande på en bänk, darrande och likblek. Sen ville mor aldrig mer ta mig till Zoo i Köpenhamn.

ambi
10/5/09, 1:04 PM
#6

Tur att man förbättrar för de instängda djuren. Jag gillar varken zoo med loja djur eller cirkus med djuruppvisningar. Oftast brukar de intressantaste djuren vara bökande grisar t ex.

Härlig bild, som visar det stora söndagsnöjet förr med t ex promenader, där hela familjen var finklädda eller som här ett zoo-besök.

Annons:
chrissan
10/5/09, 1:07 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#7

Jo han var ganska lik den barnskådisen. Även på "mugshot" från polisen när han (skådisen alltså) åkte dit för rattfylla och narkotikainnehav

Cheyenne
10/5/09, 1:10 PM
#8

#4 Skrattande Haley Joel Osment! Det har du rätt i!

Och jag tycker yngsta brodern Inge är oerhört lik Anders!

Själv besökte jag och min familj ofta, ofta Köpenhamns Zoo under min uppväxt. Stående inslag var alltid en knallröd korv att spise. Mor och far mumlade alltid något om färgämnen men vad jag minns tryckte de minsann i sig varsin också.

Cheyenne
10/5/09, 1:14 PM
#9

Vad är det Stig håller i famnen? Ser ut som en hatt!??

EvaMorfi
10/5/09, 1:21 PM
#10

Ja, jag minns att de sålde stråhattar på Zoo och Tivoli liknande en sådan som Maurice Chevalier brukade ha på sig. På flickhattarna hängde det två röda band där bak. Lillebror har kanske fått en sådan hatt men vill inte ha den på sig.

Fast jag tycker det liknar mer en tropikhjälm.

AndersE
10/5/09, 1:22 PM
#11

#10 Ja, det ser ut som en halmhatt. Om det är far som fotograferar är det kanske hans hatt. Gotthard har halmhatt på många bilder.

Andersdotter
10/5/09, 2:00 PM
#12

#8 Ja visst är Inge lik Anders Glad

chrissan
10/5/09, 2:11 PM
#13

Ja, det är han!

Annons:
hose_dk
10/7/09, 7:10 AM
#14

burerne kunne være fra aalborg zoo for det var samme bure der, da jeg var barn i 1960erne. Så de så vel ens ud overalt.

Jeg tror at det er rovdyr som er bag tremmerne, tigre eller leoparder, måske løverne.

Upp till toppen
Annons: