Annons:
Etikettsläktforskning
Läst 1469 ggr
AndersE
2007-01-19 23:57

Lämna till landsarkiv

I en kommentar till "Mikrohistoria, formalia" undrade kajan om det gick att lämna ljudinspelningar till landsarkivet. Jag skickade frågan vidare till LA i Lund och fick följande svar:

"Landsarkivet i Lund är arkivdepå för statliga lokala och regionala myndigheter i Skåne, Blekinge och Halland. Vi verkar dessutom för bevarandet av enskilda arkiv från företag, föreningen och privatpersoner och tar emot handlingar som gåvor eller depositioner.

Det gäller i första hand skriftlig originaldokumentation, men även fotografier, kartor och ritningar, information lagrad på digitala medier etc, dock inte mer än i undantagsfall föremål.

Rörande intervjuer och levnadsberättelser tar ofta folkrörelsearkiven, t ex Skånes Arkivförbund, och Folklivsarkiven emot dessa alster. Släktutredningar kan lämnas in antingen till någon lokal släktforskarförening eller till oss.

Vid varje förfrågan om överlämnande av handlingar görs en bedömning av materialets forskningsvärde och detta ligger till grund för ett ev övertagande."

Annons:
kajan
2007-01-20 01:54
#1

Tack Anders,

Du har gjort det jag borde ha gjort själv. I Göteborg tror jag att det finns en överenskommelse om att Landsarkivet förvarar Fölkrörelsernas arkiv. Så då handlar det om hur intressant Sonja Nybergs berättelse är. Jag gissar att dom tar emot den!

Sonja är en 94-årig dam (i sina bästa år, skulle jag vilja tillägga, hon är helt underbar). Jag har haft förmånen att få  - inte intervjua, för det låter hon sig inte göras - lyssna på hennes livsberättelse. I oredigerat skick cirka 2 timmar. Det skulle vara väldigt roligt att få bevara Sonja för en eftervärld.

Jag gör ett försök på Landsarkivet.

/Kaj

Upp till toppen
Annons: