Annons:
Etikettsläktforskning
Läst 1860 ggr
AndersE
5/2/09, 1:20 AM

Gravstensdatum

På Engelholmiana finns en rätt intressant sträng om "felaktiga" datum på gravsten. Har ni något att bidra med?

Länk

Annons:
Bjornen
5/2/09, 12:17 PM
#1

Det fanns ett visst intresse från prästens sida att  senarelägga födelsdatumet. Det var under vissa tider förenligt med böter för prästen om barnet dog och var odöpt. Om barnet var mer än 7 eller 10 dagar (minst inte vilket) och dog ansågs det var prästens fel att barnet dog odöpt. I övrigt var det nog berömvärt om barnen döptes så fort som möjligt efter födelsen. Därför är det nog vanligt att födelsedatumet senarläggs om det är felaktigt. Därutöver finns nog många felskrivningar och han utfrågade kanske inte så noga när de föddes utan det är ju dopdagen som är det viktiga.

Under perioden efter 1860 är ju födelseböcker nästan bara SCB-födelseböcker som är en avskrift av orginal födelseboken. Risk för felskrivning ! Då och då hittar man rättelser av födelsedatum i orginal födelseboken och då är ju de felaktiga uppgiftrna redan inskickade till SCB och oftast även inskriven i husförhörslängd eller församlingsböcker. I nästa längd används därefter nästan bara gamla längdens uppgifter.

I samband med flyttningar särskilt som dräng eller piga är det vanligt att det ibland blir felaktiga födelseuppgifter. Jag har några fall som de felaktiga uppgifterna följer personen till döden. 

Gravstenens uppgifter får nog anses som det allra säkraste uppgiften.

Upp till toppen
Annons: